luni, 20 mai 2024

Publicat la 5/20/2024 10:30:00 p.m. de

Lecție deschisă. Școala Postliceală Auxila a găzduit o demonstrație de dermopigmentare și tatuaje medicale

Elevii unității de învățământ au avut ocazia să vadă cum se realizează tatuajele medicale la pacienții oncologici. Lecția deschisă s-a bucurat de participarea unui specialist în domeniu. Este vorba despre Rita Molinaro din Italia, care a fost prezentă pentru al doilea an consecutiv în municipiul de pe Târnava Mare.


Școala Postliceală Auxila din municipiul Mediaș, a fost gazdă pentru un eveniment deosebit. Este vorba despre o demonstrație de dermopigmentare, respectiv realizarea de tatuaje medicale la pacienți oncologici. „Rita Molinaro este recunoscută în ceea ce face la nivel european și nu numai. Practic, a prezentat elevilor școlii noastre, în special celor de la specializarea Asistent Medical Generalist și a cadrelor didactice de specialitate, ceea ce înseamnă un tatuaj pentru persoanele bolnave de cancer. Ne bucurăm că a ajuns și la noi, îi mulțumim medicului Edvin Vaso de la Spitalul Municipal Mediaș care ne-a creat intermediat și a creat această legătură strânsă. Sunt sigur că vom continua această colaborare și va da roade și pe viitor”, spune Viorel Pasc, Directorul Școlii Postliceale Auxila.
 
Specialist recunoscut
 
Rita Molinaro a fost prezentă și anul trecut la Mediaș și a relizat o demonstrație de tatuaje medicale pentru pacienți oncologici, în cadrul Programului Școala Altfel. Anul acesta, a răspuns din nou pozitiv invitației școlii. „Este a treia oară când vin în Mediaș. Mă bucur să cunosc realitatea de aici, am găsit o școală care lucrează pentru oameni, se implică în partea socială, așa că sunt mândră să fiu aici și să susțin această lecție, așa cum am făcut și anul trecut, iar acum putem să trecem la nivelul următor. Astăzi am vorbit despre tatuajele medicale, despre ceea ce trebuie să știe cei care lucrează cu persoane care suferă de cancer, alopecie, imunodepresie,
toxicologie cutanată. Sunt lucruri care pot ajuta aceste persoane să se recunoască pe ele însăși și să ducă la bun sfârșit procesul de vindecare după cancer, după un accident sau un act violent.  Lecția cuprinde o parte teoretică, dar facem și ceva practice pe piele sintetică, pentru că nu am găsit un model de această data”, a explicat Rita Molinaro.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/20/2024 10:15:00 p.m. de

Noaptea Muzeelor s-a bucurat de mare succes la Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, a organizat în data de 18 mai, un eveniment prilejuit de Ziua Internațională a Muzeelor. Municipiul de pe Târnava Mare a aderat din nou la Noaptea Europeană a Muzeelor, organizând un program unitar dedicat acestui eveniment muzeistic de excepție. Și în acest an au fost implicate majoritatea instituțiilor locale de profil, astfel că doritorii au avut acces gratuit pe tot parcursul zilei la toate aceste instituții.
 
 
Muzeul Municipal Mediaș a fost deschis în data de 18 mai până la miezul nopții. Vizitatorii săi au avut ocazia să vadă o serie de expoziții. Este vorba despre „Istorie – Arheologie: Evoluția comunităților umane din zona Mediașului, din preistorie până în epoca modernă”, „Ocupaţii tradiţionale şi port popular pe Valea Târnavelor”, sau expoziția de arte vizuale „AMORF”. De asemenea, vizitatorii au fost invitați să vadă piese arheologice confecționate din bronz, cupru, fier și argint,  descoperite de detectoriști în Mediaș și zonă. Acestea fac parte din expoziția expoziția intitulată „Din Preistorie până în Evul Mediu. Descoperiri arheologice prin detecție din zona Mediașului”. În fine probabil cea mai vizitată expoziție a fost cea intitulată „Mamifere sălbatice de pe glob”, realizată în colaborare cu Hunting Club Mediaș și Raith Tierpräparator. Exponatele realizate prin tehnica taxidermiei, provin din colecțiile particulare ale austriacului Helmut Raith și medieșeanului Oliviu Aldea. Prădători de top precum lei, leoparzi sau gheparzi, dar și urși, antilope, zebre, vulpi, crocodili și alte mamifere, toate în mărime naturale, sunt expuse la sediul instituției de cultură.
 
Patrimoniu cultural
 
Medieșenii care au avut curiozitatea să treacă pragul Casei Memoriale „Stephan Ludwig Roth”, de pe strada Johannes Honterus, au putut vedea o expoziție care prezintă viața, activitatea și opera marelui umanist. În Turnul Pietrarilor, a putut fi admirată expoziția „Pânza de păianjen în artă – In memoriam: Emil Mureșan”, iar Casa Memorială „Hermann Oberth” și-a întâmpinat vizitatorii cu două expoziții. Este  vorba despre „Viața și activitatea savantului Hermann Oberth”, respectiv „Aniversare – 30 de ani de la înființarea Casei Memoriale Hermann Oberth”. La Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, vizitatorii au putut asista la o prezentare de orgă, dar și să viziteze închisoarea orașului. Tot sâmbăta trecută, doritorii au putut trece pragul Sinagogii de pe strada Mihail Kogălniceanu și să vadă o expoziție de artă.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/20/2024 10:05:00 p.m. de

„Supraviețuitori în labirint”

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc în zona Greweln, Concursul județean „Supraviețuitori în labirint”. Evenimentul ajuns la ediția cu numărul IV, a fost organizat de Colegiul Școala Națională de Gaz, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș, Școala Postliceală Auxila și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.


12 echipe formate din elevi de clasa a VIII-a și alte 12 formate din elevi de clasa a IX-a din Mediaș și zona de nord a județului Sibiu, au luat parte în zona Greweln la o aventură în natură, cu multă distracție, premii și surprize. „Sigur ne iubește Dumnezeu”, a fost concluzia profesorului Pop Ovidiu Eugen, organizatorul și sufletul activității care, împreună cu 150 de participanți, elevi și profesori din Mediaș și zonă, după o noapte ploioasă, în timpul competiției s-au bucurat de vreme bună, aer curat, minunățiile naturii și premii consistente oferite tuturor elevilor. Mulțumim partenerilor alături de care am realizat această activitate, Primăria Municipiului Mediaș și domnului primar Gheorghe Roman, Școala Postliceală Auxila și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu”, a fost mesajul transmis de către Colegiul Școala Națională de Gaz.

De 4 ani, Primăria Municipiului Mediaș, în parteneriat cu Colegiul Școala Națională de Gaz organizează această acțiune extrem de benefică, din punctul meu de vedere, pentru toți elevii care au acceptat și au ales să își petreacă astăzi câteva ore în această zonă extrem de frumoasă a orașului. Îi felicit pe toți elevii și în același timp felicit cadrele didactice și le mulțumesc că se implică în derularea unor astfel de activități“, a declarat la rândul său Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/20/2024 09:57:00 p.m. de

Vizită pe șantier. Centrul Social Comunitar de Agrement și Sport este aproape finalizat

Lucrările de pe strada Sticlei sunt într-un stadiu avansat și vor fi gata în vara acestui an. În cadrul imobilului se vor amenaja la primul nivel o sală de sport, la al doilea o sală multifuncțională, iar pe acoperișul terasă al clădirii se va amenaja un teren multisport. Primarul Gheorghe Roman, directori ai unităților de învățământ din oraș, dar și reprezentanți ai elevilor au vizitat centrul și au discutat despre felul în care își doresc tinerii să doteze clădirea, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor lor. Proiectul „Centru Social Comunitar de Agrement și Sport”, beneficiază de finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (POR).
 


Lucrările la Centrul Social Comunitar de Agrement și Sport de pe strada Sticlei au intrat pe ultima sută de metri. Acesta va fi dat în folosință în vara anului în curs. Imobilul este unul multifuncțional. Astfel, la primul nivel va funcționa o sală de sport, la cel de-al doilea o sală multifuncțională, iar pe acoperișul terasă al clădirii se va amenaja un teren multisport.
 
Dialog util
 
La sfârșitul săptămânii trecute, Primarul Gheorghe Roman, directori ai unităților de învățământ din oraș, dar și reprezentanți ai elevilor au vizitat centrul de pe strada Sticlei. Aceștia au discutat despre cum și cu ce își doresc tinerii să doteze clădirea, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor lor. „Centrul Social Comunitar de Agrement și Sport de pe strada Sticlei, o investiție pe care am promis-o cu câțiva am în urmă, se apropie de final. M-am întâlnit aici, cu cadre didactice, cu elevi, cărora le-am prezentat împreună cu dirigintele de șantier, modul în care arată acest proiect. Aici, elevii, tinerii din Mediaș vor putea să-și petreacă timpul liber în mod civilizat, în mod discret și consider eu, într-un cadru modern. De asemenea, îi aștept pe toți tinerii din Mediaș cu idei pe care să le aducem la acest proiect pentru că mai avem nevoie de dotări, iar eu sunt sigur că din partea lor vor veni cele mai bune soluții”, a declarat Primarul Gheorghe Roman.
 
Bani europeni
 
Centrul social comunitar de agrement și sport de pe strada Sticlei, este un proiect ce beneficiază de finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional. Obiectivul principal al întregului proiect, este crearea unei baze materiale capabile să satisfacă nevoile legate de activitățile recreaționale, în special îndrumarea tinerilor în activități sportive. Acest lucru va fi posibil prin înființarea un centru social comunitar de agrement și sport, în suprafață construită desfășurată de 3890 metri pătrați. Se vor crea spații în care comunitatea să poată face sport, beneficiind de un teren de sport interior, panou de cățărat, sală multifuncțională de gimnastică, yoga, fitness, aerobic, spațiu de primire și așteptare, locuri pentru vizionarea evenimentelor sportive și un teren de sport neacoperit pe acoperișul clădirii.
 
Ce lucrări sunt prevăzute
 
În mod concret, lucrările propuse a se executa pentru implementarea proiectului constau în primul rând în construirea unei săli de sport cu capacitate maximă de 265 de persoane, respectiv 200 locuri în gradene. Totodată, se va crea un spațiu de acces corespunzător, cu recepție, garderobă și zonă de pauză, căi de evacuare suplimentare pentru sala de sport, dar și o sală multifuncțională de gimnastică, yoga, fitness, aerobic, la etaj, cu vestiarele aferente. Proiectul prevede și amenajarea unui teren multisport pe acoperișul terasă al clădirii, împrejmuit corespunzător, dar și al unui spațiu tehnic destinat amplasării centralei termice și a unor spații de depozitare. Centrul va dispune și de locuri de parcare, pe sau în apropierea amplasamentului investiției, inclusiv prin construirea unei platforme neacoperite cu 9 locuri de parcare. Totodată, se va amenaja un punct gospodăresc corespunzător, aferent întregii incinte, cu colectare selectivă a deșeurilor, se va realizarea branșarea clădirii la utilități și dotarea ei cu instalații electrice, sanitare, termice, de ventilație, instalații de detectare și avertizare incendiu și se vor amenaja spațiile exterioare adiacente, spații verzi sau pavate, trotuare de gardă în jurul clădirii, alei și platforme pietonale pentru acces din stradă, trepte și rampe corespunzător dimensionate.

 

 

 

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/20/2024 09:46:00 p.m. de

„Săptămâna Națională a Voluntariatului“ marcată în Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș s-a alăturat din nou „Săptămânii Naționale a Voluntariatului“, eveniment care se desfășoară în fiecare an în cea de-a treia săptămână  a lunii mai, iar în plan local, în parteneriat cu Colegiul „Școala Națională de Gaz“ au avut loc o serie de activități pentru a marca acest proiect. În mod concret, 30 de tineri liceeni, coordonați de către doamna Cristina Pustai, profesor documentarist, au desfășurat activități de înfrumusețare a spațiilor din două grădinițe ale municipiului nostru.


Evenimentul „Săptămâna Națională a Voluntariatului“ se desfășoară anual, la nivel național și este un bun prilej de a mobiliza cât mai multe instituții și organizații pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul întregii comunității și pentru a recunoaște public meritele și activitatea voluntarilor.

Mulțumim tuturor participanților Clegiului „Școala Națională de Gaz“ implicați în aceste activități, pentru exemplul pe care îl oferă întregii comunități! „Voluntariatul este o activitate extrem de importantă la nivelul oricărei comunități. Nu pot decât să le mulțumesc acestor tineri, să îi mulțumesc Cristinei Pustai și instituțiilor de învățământ care au acceptat să facă acest parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș, pentru a derula astfel activități atât de utile pentru copii și pentru noi toți“, a declarat 
Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.
„În România se sărbătorește deja, de 11 ani, Săptămâna Națională a Voluntariatului, în cea de-a treia săptămână a lunii mai. Încercăm să fim un exemplu pentru comunitatea din care facem parte, iar anul acesta participăm în acest proiect, care este organizat de către Primăria Municipiului Mediaș, cu un număr de 20 de elevi de la Colegiul SNG. Avem bucuria să ne întâlnim și să ne împrietenim cu cadrele didactice de la cele două grădinițe în care se desfășoară proiectul în acest an, respectiv Pinocchio și Dumbrava Minunată, din cartierul Vitrometan. La grădinița Pinocchio continuăm practic un proiect început anul trecut, când un număr de aproximativ 20 de elevi au pictat ziduri exterioare din curtea absolut minunată a acestei grădinițe, iar anul acesta continuăm, alături de copii și de cadrele didactice, cu desene pe asfalt, care sperăm să reziste cât mai mult. Săptămâna Națională a Voluntariatului și voluntariatul, în general, dorește să atragă atenția comunității asupra a ceea ce poate să însemne puterea cuvântului împreună“, a transmis doamna Cristina Pustai.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/20/2024 10:32:00 a.m. de

Daniela Cîmpean despre colaborarea cu Alin Schiau, primarul care a relansat un oraș: „Agnita a recuperat enorm din anii pierduți˝ (CP)

 

foto: Dialogul între administrația județeană și cea locală este esențial pentru dezvoltarea proiectelor comune / PNL Sibiu

Președinta Consiliului Județean  Sibiu, Daniela Cîmpean, candidatul PNL pentru un nou mandat  la conducerea administrației județene,  a declarat referindu-se la colaborarea din acești patru ani  cu Alin Schiau, primarul Agnitei, că progresele sunt cu adevărat extraordinare.

„Nu am să mă feresc de superlative fiindcă echipa lui Alin Schiau le merită din plin. Progresele sunt extraordinare. De cele mai multe ori, primul mandat al unui primar este unul de acomodare, de trasare a direcțiilor și de inițiere a noilor proiecte. Agnita a reușit mult mai mult decât atât, iar Alin Schiau, deși a venit din mediul antreprenorial privat, a știut ce are de făcut încă de a doua zi˝– a spus Daniela Cîmpean.

foto: Alin Schiau, primarul mereu prezent pe șantierele Agnitei/ PNL Sibiu

Președinta Consiliului Județean s-a aflat în urmă cu câteva zile la Agnita,  la un eveniment al organizației liberale locale.

„Oamenii cu care am stat de vorba, foarte mulți la număr, mi-au confirmat că relansarea Agnitei nu este o impresie, ci o realitate categorică. A renăscut comunitatea, cetățenii și-au recăpătat încrederea în Primărie!˝ – a afirmat Daniela Cîmpean.

Relația dintre Consiliul Județean  Sibiu, condus de Daniela Cîmpean, și Primăria Agnita, condusă de Alin Schiau,  a constat într-un parteneriat real, confirmat de ambele părți, dar mai ales, de fapte.

foto: DJ 106 Agnita - Sighișoara, 118 milioane de lei investiți în infrastructura rutieră a zonei / PNL Sibiu

foto: DJ 106 Agnita – Sighișoara, 118 milioane de lei investiți în infrastructura rutieră a zonei / PNL Sibiu

„Colaborarea cu Agnita este un model. Primarul, de îndată ce și-a câștigat mandatul , ne-a prezentat viziunea sa pentru viitorul comunității și am înțeles, astfel, cum putem participa și noi, Consiliul Județean, la proiectele sale. Astăzi, Agnita este conectată pe direcția  Sibiu printr-un drum județean care corespunde exigențelor locuitorilor, de Mediaș prin DJ 141, modernizat  complet cu fonduri europene atrase de Consiliul Județean  Sibiu (peste 55 milioane lei, la care s-a adăugat contribuția bugetului județean) și de Sighișoara, prin DJ 106, tronson modernizat de asemenea  prin fonduri europene  de Consiliul Județean Sibiu (peste 118 milioane lei – lucrări  încheiate înainte de termen). Ne-am asumat sprijinul total față de proiectul de realizare a Parcului Industrial de la Agnita, demers pentru care conectivitatea rutieră este esențială. De asemenea, între multe altele, am răspuns cu plăcere inițiativelor culturale ale Primăriei Agnita, celor de creștere a calității  actului medical și  de modernizare  a procesului educațional˝, spune Cîmpean.

Primarul orașului Agnita, Alin Schiau,  a inițiat înființarea Parcului Industrial Agnita pe o suprafață de peste 140 mii mp, cu beneficii majore pentru comunitate.

„Am investit sume considerabile  în Educație, iar o continuare firească este o ofertă serioasă de locuri de muncă aici, în Agnita, într-un oraș care , practic, oferă totul: grădinițe și școli  bune, instituții financiare și judecătorești, casă de cultură, bibliotecă, spital, dar are și aer curat și activități culturale și de tineret˝- explică Alin Schiau, primarul PNL al orașului Agnita.

foto: Renasc frumoasele tradiții ale Agnitei / PNL Sibiu

Încă de la preluarea conducerii Primăriei Agnita, Alin Schiau a fost interesat de intensificarea vieții culturale a orașului. Au fost, astfel, organizate evenimente cofinanțate de Consiliul Județean  Sibiu, o premieră pentru agnițeni  fiind prezența Filarmonicii de Stat din  Sibiu în Pădurea Steinburg.

În plus, tinerii sunt o parte importantă din  viața orașului, iar Alin Schiau le acordă o atenție deosebită. Este mereu alături de ei, de activitățile lor  de la cercurile Casei de Cultură, mereu implicat în  proiectele lor.

„Alin Schiau și PNL au arătat că se poate și la Agnita!  Oamenii au văzut ce înseamnă un om căruia îi pasă și  ce înseamnă o echipa pricepută. Votul din 9 iunie pentru Alin Schiau-primar PNL și pentru listele  de consilieri locali și județeni, reprezintă  singura garanție reală  a continuării proiectelor care au relansat orașul˝– a concluzionat Daniela Cîmpean.

foto: Agnițenii știu! De 4 ani, orașul se află pe calea cea bună / PNL Sibiu


Publicat la Comanda PNL Filiala  Sibiu, cod AEP 21240015

 


Continuare
    Trimite prin e-mail

duminică, 19 mai 2024

Publicat la 5/19/2024 09:06:00 p.m. de

Alexandra HUDEA, campioană internațională a României la 3000 de metri!

Alexandra Hudea a reușit azi să alerge 3000 de metri în 9 minute, 31 de secunde și 78 de sutimi, timp cu care a cucerit medalia de aur și titlul la Campionatele Internaționale de Atletism ale României „Iolanda Balaș Soter”. Competiția a avut loc pe Stadionul Nicolae Mărășescu din Craiova, fiind una din cele mai vechi întreceri din Europa. Au participat aproape 300 de atleți din România, dar și din Franța, Argentina, Bulgaria și Republica Moldova.

 
La startul acestei competiții s-a aflat și atleta de aur a Mediașului, Alexandra Hudea din clasa a XI-a Științe Sociale de la 
Liceul Teoretic Axente Sever Mediaș. Sportiva pregătită de antrenorul Vasile Ibășfălean a obținut aurul în finala de 3000 de metri, pe care i-a alergat în 9 minute, 31 de secunde și 78 de sutimi.
Rezultatul probei este important nu doar din prisma constanței și a bunei pregătiri pe care le demonstrează Alexandra Hudea, ci și în contextul în care a îndeplinit baremul de calificare pentru Campionatul Mondial de Atletism U20 care va avea loc în Peru în perioada 26-31 august.
 
„O felicităm pe Alexandra Hudea și pe antrenorul acesteia Vasile Ibășfălean pentru această nouă performanță care consolidează municipiul Mediaș ca pol al atletismului românesc și le dorim mult succes peste trei luni la Campionatul Mondial de Atletism U20 de pe continentul sud-american.“, a transmis Liceul Axente Sever Mediaș.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/19/2024 04:33:00 p.m. de

Cătălina DIAC, locul 2 în startul sezonului de Women Rally 2024

Campioană națională la Clasa 2, medieșeanca Cătălina Diac a început sezonul 2024 cu un loc 2, ieri, la Timișoara, în prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car Service 2024.

(Dan GREAVU)

 
Uneori încerc să înving realizările altora, dar în multe ocazii găsesc că e mai bine să-mi bat propriile realizări. Asta îmi poate da mai multă satisfacție. Pentru prima competiție oficială din 2024, am fost răsplătită cu locul 2 - clasa a 2-a. Mulțumiri speciale pentru tot sprijinul acordat: CSM Mediaș, Primaria Medias, Calatoreste cu Radu, Florin Rosca, Seba Barbu, Laura Savu, Ligia Barbu, Cezar Barbu, Sabi, Ada, Ioana, Cristiana, Rocsana, Flori, Mada, Geta, Ale“, a  transmis după cursă Cătălina Diac.

 

Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service 2024 a debutat, ieri, la Timișoara. Primul eveniment automobilistic din acest an dedicat doamnelor și domnișoarelor, desfășurat sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv, a adus la start peste 50 de mașini și participante din 10 judeṭe. Din județul Sibiu au participat Roxana Armeana (Suzuki Swift), la clasa 1 FWD, Mădălina Vasiloiu (
Citroen C2 VTS), clasa 1 FWD și Cătălina Diac (Ford Fiesta), clasa 2 FWD.
Sibianca Roxana ARMEANA, care a concurat pe un Suzuki Swift, a reușit să se impună în prima etapă a Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service 2024, la Clasa 1! Cealaltă sibiancă din concurs, campioană națională la clasă, Mădălina Vasiloiu a început sezonul 2024 cu un loc secund.
Cătălina Diac

Competiṭia propriu-zisă s-a desfășurat ieri, 18 mai, pe un traseu special amenajat la Shopping City Timișoara. Concurentele au avut parte atât de viraje de viteză, cât și de ace de păr sau șicane unde și-au demonstrat agilitatea la volan. Au fost două manșe, concurentele luând startul pe rând, fiind cronometrate la sutimi de secundă.
 
La finalul concursului au fost premiate cele mai bune concurente din cele 6 clase instituite, plus Clasamentul General. Conform regulamentului competiṭiei, clasele sunt constituite în funcție de capacitatea motorului și de gradul de modificare al mașinii. Clasele 1, 2, 3 și 3+ sunt dedicate mașinilor de stradă fără modificări, cu motor termic, în funcṭie de capacitatea cilindrică.
Acestora li se adaugă clasa 4, a maşinilor electrice, susținută de George –  primul banking inteligent din România.
Ultima clasă este Clasa 5, cea a maşinilor modificate şi / sau posesoarelor de licență FRAS cu un grad mai mare decât cel al licenṭelor pentru Women Rally. Women Rally este astfel locul perfect pentru a face primii pași în motorsport cu costuri minime folosind mașinile personale.
 
Cele mai rapide concurente au fost premiate la Festivitatea de Premiere din cadrul Dineului Oficial, la Casa Auto Timișoara.
 
Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service 2024 îmbină testele cronometrate de îndemânare la volan cu oportunități de socializare, noțiuni de conducere defensivă și momente elegante petrecute într-o companie inedită, unde participantele îşi împărtășesc pasiunea pentru mașini și ambiția de auto-depășire. Împreună, comunitatea Women Rally contribuie la șosele mai sigure, încurajând într-un cadru legal și sigur dezvoltarea abilităților la volan și responsabilitatea în trafic, pentru toată familia.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/19/2024 12:22:00 p.m. de

Miruna MĂDA, locul 5 la Campionatul Balcanic de MTB 2024

Miruna Măda a reușit un loc 5, ieri, la Campionatul Balcanic de MTB 2024, competiție desfășurată în Serbia. Componentă a lotului național, sportiva de la CSM Mediaș a concurat la categoria junioare, unde colega sa de lot, Iana Balteș, de la Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş, a cucerit titlul de vicecampioană balcanică.
 
foto arhivă: facebook

Delegația României s-a întors din Serbia cu 2 titluri de campioni balcanici, 2 de vicecampioni, unul de vicecampioană și o medalie de bronz.
 
Reprezentanții echipei naționale se întorc cu rezultate REMARCABILE de la MTB Balkan Championship 2024, din Serbia, notează federația Română de ciclism:

Elite & U23 Masculin
 
Campion Balcanic 👉 Roberto Burța - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
Vicecampion Balcanic 👉
Patrick Pescaru  - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
Locul 6 👉Elias Hozat - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
Locul 8 👉Alex Ilie - CS Dinamo Bucuresti
 
Elite Feminin
Locul 6 (-1 tur) 👉Eszter Bereczki - Velocitas
 
Juniori
Campion Balcanic 👉
Dragos Stavar - ACS Sport Guru
BRONZ - Horea Precup - Velocitas
 
Junioare
Vicecampioană Balcanică 👉 Iana Balteș - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
Locul 5 👉 Miruna Măda - CSM Mediaș
 
Cadeți
Vicecampion Balcanic 👉
Mihai Brinza - CS Dinamo Bucuresti BikeXpert Racing Team
Locul 8 👉Tita George - Living Bike
 
Cadete
Locul 5 👉
Zama Sofia - BikeRehab KIDS
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/19/2024 10:19:00 a.m. de

Final de sezon în Liga a 3-a. ACS Mediaș a încheiat pe podium

ACS Mediaș a încheiat sezonul cu un succes în fața propriilor suporteri.

Formația lui Mihai Ianc a învins cu scorul de 3-1 CS Universitar din Alba Iulia, în ultima etapă din play-off. Golurile medieșenilor au fost marcate de Cristian Avram, Cristian Pajco și Lucian Noian. În urma acestui rezultat, ACS a terminat sezonul pe poziția a treia a clasamentului. Gruparea de pe Târnava Mare a început partida cu CS Universitar Alba Iulia în formula Fabio Blaga, Cristian Maxim, Cristian Avram, Paolo Stan, Sorin Șerban, Benjamin Hanzu, Antonio Vlad, Lucian Noian, Cătălin Tineiu, Cristian Pajco și Szilard Magyari. ACS Mediaș a deschis scorul în minutul 16 al partidei disputate sâmbătă după-amiază pe teren propriu. Căpitanul Cristian Avram a transformat o lovitură de pedeapsă. În minutul 31, Cristian Pajco a dublat avantajul formației sale și a stabilit totodată scorul pauzei, 2-0 pentru gazde. Cu un sfert de oră înaintea finalului jocului, oaspeții au rămas în zece oameni după ce Szabolcs Kilyen a văzut al doilea cartonaș galben și implicit pe cel roșu. Chiar și așa oaspeții au redus din diferență în minutul 86 după reușita lui Darius Trifu. Un minut mai târziu, Lucian Noian a înscris pentru 3-1 și a stabilit scorul final. În urma acestei victorii, ACS Mediaș a acumulat 41 puncte și a urcat pe treapta a treia a clasamentului din play-off, având cu un punct mai mult decât formația din Alba Iulia. 

Continuare
    Trimite prin e-mail

sâmbătă, 18 mai 2024

Publicat la 5/18/2024 04:30:00 p.m. de

Zboruri spre Bucureşti, de pe Aeroportul Internaţional Cluj, operate în premieră de compania aeriană Animawings

 

Din 16 septembrie 2024, clujenii vor putea zbura spre Bucureşti, de pe Aeroportul Internaţional Cluj.

Zboruri spre Bucureşti, de pe Aeroportul Internaţional Cluj, operate de compania aeriană Animawings/Foto: Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj – Comunicat de presă

Foto: Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj 

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj anunţă debutul unor noi zboruri regulate directe spre Bucureşti, din toamna acestui an, operate în premieră de compania aeriană Animawings.

„Începând cu data de 16 septembrie 2024, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj vor fi operate în premieră noi zboruri interne spre capitala țării, de către compania aeriană Animawings, cu 5 frecvenţe săptămânale, de luni până vineri”, au transmis reprezentanţii Aeroportului Cluj.

Zborurile vor fi cu 5 frecvenţe săptămânale:
De la Cluj-Napoca-București:
Luni, Marți, Miercuri, Joi şi Vineri:
– plecare CLJ 08:40 – 09:35 sosire OTP
De la București – Cluj-Napoca:
Luni, Marți, Miercuri, Joi şi Vineri:
– plecare OTP 07:00 – 07:55 sosire CLJ

Zborurile directe Cluj-București vor fi operate de compania aeriană Animawings cu aeronave de tip Airbus A220, ce dispun de 8 locuri la clasa business și 130 de locuri la clasa economic, iar biletele puse deja în vânzare, vor avea un preț de pornire de 38 euro per segment.

Cluj-București, rută solicitată de pasageri

„Apreciem decizia companiei aeriene Animawings de a opera din această toamnă aceste zboruri interne, spre București, de pe Aeroportul Internațional Cluj. Prin aceste conexiuni mai bune cu capitala țării se va sprijini cu succes mediul profesional și de business, precum și turismul intern, iar conectivitatea sporită a regiunii va dinamiza și mediul economic. Suntem convinși că destinația se va bucura în continuare de aprecierea pasagerilor clujeni dar și a celor din întreaga regiune deservită de aeroport, pe toate segmentele de trafic”, a declarat Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, Viorel Federiga.

 

„Cluj-București este o rută extrem de solicitată de pasagerii noștri. Decizia companiei aeriene Animawings vine în completare la ceea ce avem deja în operare, cu ceilalți parteneri aerieni de pe aeroport, Bucureşti fiind una dintre cele mai solicitate destinaţii, adeseori cu lipsă de capacitate și prețuri relativ ridicate. Mai multe opțiuni de călătorie înseamnă o ofertă diversificată de servicii, dar și costuri mai reduse pentru pasagerii clujeni. Dorim mult succes companiei aeriene Animawings în eforturile sale de a-și diversifica portofoliul de rute operate și suntem convinși că vor deschide în curând și alte destinații de pe Aeroportul Internațional Cluj”, a declarat Directorul General al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, David Ciceo.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/18/2024 01:36:00 p.m. de

Astăzi în Biertan: târg al producătorilor locali, concert de vioară și vizită la Biserica Fortificată din Richiș!

 

Primăria Comunei Biertan organizează astăzi o serie de evenimente la care sunt așteptați toți localniii și turiștii. Astfel, de la ora 10 se desfășoară târgul producătorilor locali în Biertan, iar în ăaralel are loc și o acțiune de ecologizare pe traseele de Via Transilvanica din comună. De la ora 18.00 sunteți invitați la Concert MuziColine la Copșa Mare, iar între orele 18.00 și 24.00, cu ocazia Nopții Muzeelor, puteți vizita Biserica fortificată din Richiș, accesul fiind liber.

foto: Primăria comunei Biertan

Primăria Comunei Biertan continuă seria de târguri lunare începute anul trecut, pentru promovarea producătorilor și meșteșugarilor din Colinele Transilvaniei, printr-un nou eveniment, ce va avea loc sâmbătă, 18 mai, între orele 10.00-17.00, în Piața Centrală din localitatea Biertan.
Vizitatorii târgului se vor putea delecta cu produse de panificație tradiționale (pâine de casă pe vatră, lichiu și alte prăjituri specifice zonei), brânzeturi diverse, uleiuri presate la rece, condimente, precum și obiecte de artizanat create manual. Totodată, târgul reprezintă o oportunitate de a cunoaște producătorii, de a afla mai multe despre modul de preparare al produselor, proveniența materiei prime și alte detalii obținute direct de la sursă.
Următoarele târguri sunt planificate după cum urmează: 15 iunie, 6 – 7 iulie (integrat în Festivalul Transilvania Multiculturală), 17 august, 21 septembrie, 12 octombrie, 14 – 15 decembrie (Târg de Crăciun).

foto: Primăria comunei Biertan

Cu ocazia sărbătoririi Nopții Muzeelor 2024 în data de 18 mai, Green Man Foundation în calitate de administrator al Biserici Evanghelice din Richiș invită publicul să pornească într-o călătorie prin timp și povești, ghidată de specialiștii și voluntarii.
Vizitele Bisericii Fortificate Evanghelice din Richiș vor dezvălui o altfel de istorie a spațiului cultural transilvănean.
Programul de vizitare suplimentar în aceasta zi este între orele 18.00 și 00.00, ușile bisericii vor fi deschise spre vizitare.
Participarea din cadrul programului Noaptea Muzeelor 2024 la Biserica Evanghelică din Richiș este GRATUITĂ.
Tot de la 18.00, sunteți invitați la Copșa Mare nr. 122, la  concertul „MuziColine” al Cvartetului de Coarde al Filarmonicii Oradea. Cvartetul este format din Nagy Kalman Zsolt (vioară), Kurucz Tibor (vioară), Vasile Adrian Alexandru (violă) și Fabian Andras Attila (violoncel).
„MuziColine” este un proiect al Asociației „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”, realizat în parteneriat cu Asociația Mioritics și Fundația Gabriela Tudor, cofinanțat de Primăria Comunei Biertan și finanțat de Uniunea Europeană prin Următoarea Generație UE, Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/18/2024 09:10:00 a.m. de

Miruna Măda concurează azi în Serbia, la MTB Balkan Championship 2024

Medieșeanca Miruna Măda reprezintă din nou echipa națională, de această dată la MTB Balkan Championship 2024. Concursul are loc azi, la Vrdnik, în Serbia, pe versanții sudici ai Fruška Gora. 


Reamintim, sportiva de la CSM Mediaș a devenit campioană balcanică la categoria Junioare Feminin, anul trecut, în septembrie. Săptămâna trecută, a reprezentat România la primul Campionat European de Mountain Bike organizat vreodată în țară, pe circuitul din stațiunea turistică Cheile Grădiștei (județul Brașov).
 
„Le urăm succes reprezentanților echipei naționale care vor lua mâine (nr - azi) startul la MTB Balkan Championship 2024 organizat în Serbia!“, a transmis Federația Română de ciclism.
 
Elite & U23 Masculin
🔸Patrick Pescaru - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
🔸Roberto Burța - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
🔸Alex Ilie - CS Dinamo Bucuresti
🔸Elias Hozat - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş

Elite Feminin
🔸Eszter Bereczki - Velocitas

Juniori
🔸Dragos Stavar - ACS Sport Guru
🔸Horea Precup - Velocitas

Junioare
🔸Iana Balteș - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
🔸Miruna Măda - CSM Mediaș

Cadeți
🔸Mihai Brinza Mihai - CS Dinamo Bucuresti BikeXpert Racing Team
🔸Roland Szigyártó - Living Bike
🔸Tita George - Living Bike

Cadete
🔸Zama Sofia - BikeRehab KIDS

STAFF:
🔹Razvan Damian - Team Manager
🔹
Attila Szakacs - Mecanic
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/18/2024 08:27:00 a.m. de

Emoționant. Întâlnirea de 55 de ani, la Liceul Teoretic Axente Sever Mediaș

Clopoțelul a sunat din nou pentru Promoția 1969 a Liceului Teoretic Axente Sever Mediaș, relatează reprezentanții instituției de învățământ. Elevii generației 1969 au revenit în băncile liceului după 55 de ani. Este vorba despre absolvenții din cele 3 clase care existau în liceul medieșean în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, și care s-au întors cu aceleași emoții pe care le-au simțit și în momentul în care au devenit absolvenți.

 
„Întâlnirea absolvenților de acum 55 de ani a marcat prezența în același loc a cel puțin 3 generații. Mai întâi a fost vorba de generația elevilor care sunt în prezent axentiști. Elevii clasei a IX-a Filologie 1 i-au așteptat pe adolescenții generației 1969 și i-au condus în sala de clasă, reamintindu-le nemuritoarele acorduri Gaudeamus Igitur, Juvenes dum Sumus. De asemenea elevii axentiști le-au transmis câteva gânduri personale celor care au revenit pe băncile liceului în care și-au petrecut cei mai frumoși ani.

 
Evident, a doua generație a fost generația 1969, care s-a reunit în sala de clasă și a redescoperit cataloagele care le-au păstrat numele, rezultatele și amintirile. Chiar dacă timpul a lăsat urme pe chipurile absolvenţilor de acum o jumătate de veac, spiritul le-a rămas neschimbat iar reîntâlnirea le-a trezit amintiri din vremurile în care primeau note mai mici sau mai mari, făceau pozne de toate felurile sau trăiau fiorul primei iubiri. S-a păstrat un moment de reculegere în amintirea celor care nu se mai află în viață, iar apoi veselia și buna dispoziție și-au făcut simțite prezența.
 


Nu în ultimul rând, au mai fost și reprezentanți ai unei generații de cadre didactice care activează în prezent în Liceul Teoretic Axente Sever și care i-au avut ca mentori pe adolescenții promoției 1969. Este vorba de doamna directoare Ana-Maria Agirbiceanu, care și-a reîntâlnit diriginta din anii de liceu, pe doamna profesoară Cecilia Milea, și de profesorul Constantin Schiau, care l-a reîntâlnit pe profesorul universitar Lucian Giura, cel care i-a predat atât la Facultatea de Istorie cât și la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.
 

Deși timpul și-a lăsat amprenta asupra membrilor promoției 1969, sufletele lor au păstrat fiorul bucuriei, camaraderiei și poznelor realizate în anii de liceu. După ce au vizitat unitatea noastră de învățământ și au revăzut locurile preferate din adolescență, absolvenții de acum 55 de ani s-au reunit mai târziu la un restaurant din municipiul nostru.“, a transmis Liceul Teoretic Axente Sever Mediaș.

Continuare
    Trimite prin e-mail

vineri, 17 mai 2024

Publicat la 5/17/2024 07:17:00 p.m. de

A fost semnat procesul verbal la finalizarea lucrărilor de modernizare a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Mediaș (CP)

A fost semnat procesul verbal la finalizarea lucrărilor de modernizare a Centrului Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) Mediaș. De astăzi, aproape 140 de copii cu deficiențe mintale și locomotorii au condiții mai bune de învățare și recuperare medicală.

FOTO: Consiliul Județean Sibiu

Sunt copiii care provin din Mediaș, dar și din localități învecinate, precum Copșa Mică, Valea Viilor, Agârbiciu, Târnava, Brateiu sau Nemșa.

Prin fondurile europene nerambursabile pe care Consiliul Județean Sibiu le-a obținut din Programul Operațional Regional 2014 – 2020, a fost reabilitată întreaga clădire și au fost amenajate cabinete de terapie și recuperare medicală. Numărul sălilor de clasă a crescut, ajungând la 12.

În cadrul aceleiași investiții, au fost achiziționate calculatoare, imprimante, table interactive și mobilier școlar, valoarea acestora fiind de 340 mii lei.

„Atât pentru elevii CSEI Mediaș, cât și pentru cei din comunitate, am pregătit un nou proiect: amenajarea unui teren de sport multifuncțional, pentru care, acum, se realizează documentația tehnică”, transmite Consiliul Județean.
Continuare
    Trimite prin e-mail